Hernieuw jouw energieniveau door het doen van een powernap

Heb jij een superdrukke baan, een groot gezin, of zijn er andere dingen waar jij continue druk mee bezig bent? Dan kan het fijn zijn om tussendoor even een kort slaapje te houden. Als je ervoor zorgt dat je niet te lang slaapt, zal hiermee jouw energieniveau een boost krijgt. Daarnaast zijn er ideale tijden om een powernap te doen. Lees snel verder om erachter te komen wanneer jij het beste een slaapje kan doen en wat dit voor positieve effecten op je heeft.

Een powernap van 20 minuten

Er zijn verschillende onderzoeken geweest waaruit is gebleken dat een powernap van ongeveer 20 minuten ideaal is. Gedurende deze tijd zal je in een lichte slaapfase blijven, waardoor je ook weer fijner wakker wordt. Besluit je om langer dan 20 minuten te slapen, dan zal het een stuk lastiger zijn om weer wakker te worden en is de kans aanwezig dat de vermoeidheid hierna nog groter is.

Tevens is uit onderzoek gebleken dat een powernap het beste effect heeft als je 7 tot 8 uur wakker bent. In de meeste gevallen zal dit net na het middaguur zijn. Het verteren van eten kost veel energie en daarnaast zijn jouw hersenen na ongeveer 6 uur werkzaam zijn minder alert. Een powernap aan het einde van de dag kan je het beste vermijden. Doe je dit wel, dan kan het zijn dat je in de avond weer slechter slaapt of moeilijk in slaap kan vallen.


De positieve effecten van een powernap

– Een lager stressnivea
– Meer focus en een betere concentratie
– De hele dag door een betere productiviteit
– Creatiever denken
– Je voelt je erna meer ontspannen
– Het is goed voor de algemene gezondheid
– Na de powernap ben je minder slaperig

Tips voor een ontspannen powernap

© Pexels.com

Om ervoor te zorgen dat jij helemaal tot rust komt tijdens een powernap, is het verstandig om onderstaande dingen in acht te nemen.
– Zet jouw mobiele telefoon uit of op slaapstand, zodat je hier niet door afgeleid kan worden. Leg de telefoon uit de buurt van jouw bed, zodat je niet kan kijken hoe laat het is.
– Aangezien een powernap overdag plaatsvindt, kan je het beste oordopjes en een slaapmasker dragen. Zo heb je geen last van het licht buiten en van omgevingsgeluiden.
– Als je wekker af gaat, sta dan ook meteen op. Blijf je liggen, dan heb je kans dat je daarna alleen maar weer moeier wordt.

Kortom, als jij toe bent aan een powernap kan je dit het beste net na het middaguur doen en daarnaast kan je beter niet langer dan 20 minuten blijven liggen. Je zal na het doen van een powernap verschillende positieve effecten ervaren, zoals een betere focus, een verhoogde productiviteit en een lager stressniveau. Genoeg reden dus om jouw werkzaamheden te onderbreken voor een powernap!