Drie laagdrempelige manieren om te sporten

Het belang van bewegen

Dat bewegen inmiddels belangrijk is, is voor de meeste mensen inmiddels wel een feit. Afdoende beweging is goed voor het lichaam, omdat het de spieren soepel houdt, overwicht voorkomt en verlaagt de kans op allerlei nare ziektes. Bewegen is echter ook goed voor de geest, en kan bijdragen aan het verlagen van de kans op alzheimer. Kortom, blijf in beweging.

Low impact sporten

Echter niet iedereen is dol op intensief sporten, en vooral de sportschool is voor veel mensen een plek waar zij niet al te graag komen. En dat is helemaal oké, want gelukkig zijn er ook sporten die je laagdrempelig kan beoefenen, en waarvan je ook niet echt moe wordt.

Ten eerste is wandelen een goede optie. Dit is een sport waarbij je niet teveel inspanning van je lichaam vraagt, maar waarbij je toch alle voordelen van sporten geniet (en dat zijn er nog al wat). Perfect dus! Wat leuk is aan wandelen, is dat het ook zeker een sociale activiteit kan zijn. In plaats van met vrienden naar een café te gaan of uit eten te gaan, kan ook gezellig worden bij gekletst tijdens het wandelen. Zo sla je twee vliegen in één klap. Daarbij kan wandelen ook een super optie zijn voor mensen die het lekker vinden in de natuur te zijn, of voor mensen die even de tijd voor zichzelf willen nemen en bijvoorbeeld graag naar een luisterboek of podcast luisteren. Ook op die manier combineer je sporten met iets ontspannends. Een wandeling kan vijf minuten duren, maar je kan er natuurlijk ook uren op uit gaan in de natuur. Je kan het helemaal afstemmen aan jouw eigen behoeften en grenzen.

© Pexels.com

Yoga is ook een fijne optie. Deze sport wordt wel eens door mensen onderschat, maar het heeft grote voordelen, zowel voor lichaam als geest. Je kan alleen naar een yoga klasje, of met vrienden. Ook bij yoga heb je verschillende gradaties en soorten. Als je het lekker simpel wil houden, is een beginnerscursus helemaal goed. Yoga is goed voor de spieren en de flexibiliteit, en is daarna ook een echte stress-verminderdaar. Daarnaast zal yoga je evenwicht verbeteren. Het is dus ontspannend en sport tegelijk.

Een andere goede optie is fietsen. Je raakt niet snel uitgeput van deze sport en je kan het tempo, de intensiteit en de afstand helemaal zelf bepalen. Daarbij kan je er voor kiezen om lekker door de natuur te fietsen, of juist de stad op te zoeken. Het fijne aan fietsen is, is dat er voldoende opties zijn, en de infrastructuur ervoor gemaakt is. Je kan er ook voor kiezen om fietsen te integreren in je leven, waardoor het niet zo’n opgave wordt; bijvoorbeeld voor woon- werkverkeer, indien mogelijk, of om naar vrienden of de supermarkt te gaan.

Voor ieder wat wils

Kortom, sporten hoeft helemaal niet zo’n enorme opgave te zijn. Er zijn genoeg low impact sporten, welke je ook nog eens kan combineren met een sociale activiteit of juist even wat tijd voor jezelf met een podcast of wat muziek.