Met deze drie bekende ziekten krijgt eigenlijk iedereen te maken

Er zijn enkele ziekten, die iedereen tijdens zijn leven krijgt. Het gaat vooral om infectieziekten. Natuurlijk heeft de ene persoon een betere weerstand dan de ander. Helaas kan niemand voorkomen dat hij een keer verkouden wordt of de griep krijgt. Tegenwoordig is corona een nieuwe ziekte. Deze is er dus bijgekomen. Eigenlijk heeft iedereen wel corona gehad. De een zal het erger dan de andere krijgen.

De Griep

De griep is een infectieziekte, waarbij de luchtwegen ontstoken raken. Het influenzavirus is verantwoordelijk voor deze aandoening. Griep is helaas erg besmettelijk. Daardoor loopt iedereen het in zijn leven wel een keer op. De ziekte heerst vooral in de wintermaanden, omdat mensen dan slechter ventileren en vaker met elkaar in deze ruimtes verblijven. Ook hebben mensen in de winter soms minder weerstand, door het koude weer en het gebrek aan zonlicht.

Symptomen

Met griep heb je vaak last van spierpijn, hoge koorts, hoesten, verkoudheid, pijn in de longen, hoofdpijn, vermoeidheid en een complete malaise. Soms moet je ook overgeven of heb je diarree. Je kunt het beste paracetamol of andere pijnstillers nemen, zoals ibuprofen. Deze verlichten de koorts en pijn bij griep.

Is griep gevaarlijk?

De griep is over het algemeen geen gevaarlijke ziekte, mits je zelf gewoon gezond bent. Helaas overlijden er wel aardig wat mensen aan griep. Dit gebeurt vooral onder ouderen, mensen met een onderliggende ziekte en mensen met een erg zwakke weerstand. Griep wordt pas gevaarlijk, zodra er een longontsteking bij om de hoek komt kijken. Je belandt dan vaak in het ziekenhuis en moet met antibiotica behandeld worden. Het kan gebeuren dat het middel niet aanslaat. Erg verzwakte mensen komen dan te overlijden.

Covid-19

Sinds 2019 is het nieuwe coronavirus opgedoken, welke de longziekte “covid” veroorzaakt. Veel mensen zijn eraan overleden. Ook zijn er veel mensen in het ziekenhuis en op de intensive care komen te liggen. De pandemie heeft ons leven op veel manieren weten te beperken. Corona komt nog steeds voor, maar is nu allang niet meer zo gevaarlijk als eerder. Dit komt doordat bijna iedereen gevaccineerd is en het virus geëvalueerd is, tot een minder gevaarlijke variant. Toch heeft bijna iedereen corona gehad en dwaalt het nog steeds rond.

© Pexels.com

Symptomen

Corona uit zich meestal in gemiddelde koorts, een droge hoest, vermoeidheid en hoofdpijn. Ook kun je verkouden worden, het benauwd krijgen en last van maag en darmklachten krijgen. Sommige mensen krijgen een longontsteking en moeten aan de beademing. Dit zijn de mensen die meestal al een andere ziekte hebben, zoals diabetes, kanker of HIV. Pijnstillers kunnen de klachten onderdrukken.

Verkoudheid

Een verkoudheid heb je snel te pakken. Er zijn verschillende virussen voor een verkoudheid verantwoordelijk, waarvan het Rhinovirus. Je krijgt last van je neus en keelholte. Soms krijg je last van ontstoken holtes bij een verkoudheid. Een verkoudheid gaat vanzelf weer over en het is eigenlijk nooit gevaarlijk. Mensen die een buitengewoon verzwakte afweer hebben, kunnen echter wel zieker worden en een longontsteking krijgen.

Symptomen

Een verkoudheid begint meestal met een pijnlijke keel of verstopte neus. Soms moet je hoesten en heb je lichte verhoging. Bij ontstoken holtes kun je last van je hoofdpijn, druk op het hoofd en kaakpijn krijgen. Je kunt de verkoudheid met neusspray en hoestdrank onderdrukken. Deze middeltjes verlichten de symptomen. Daarnaast kan een pijnstiller verlichting bieden.