Vraag je je af hoe je een groententuintje maakt? Hier is hoe je het doet!

Je leest alles over het gemak van een groententuintje, maar er wordt niet altijd bij vermeld hoe je zo’n tuintje start. Die vraag beantwoorden we voor jou in dit artikel, zodat jij deze zomer geniet van heerlijke verse salades uit je tuin.

Keukentuin versus groententuin

In je keuken is het perfect mogelijk om groenten en kruiden te kweken op kleine schaal, bijvoorbeeld enkele kruiden die je veel gebruikt of een tomatenplantje. Een groententuin gaat een stapje verder, met meerdere kruiden en groenten die vaak ook groter van formaat zijn.

Waar starten?

Om een groententuintje aan te leggen, hoef je niet perse over veel ruimte te beschikken. Zelfs als je in een apartement woont en een balkon hebt met veel zonlicht, is het perfect mogelijk om een groententuin te hebben. Denk hierbij aan een kweekbak of oude paletten.

Beschik je over een zonnige plekje in de tuin met zes tot acht uur zon per dag, dan heb je de ideale kweekplek voor je groenten. De reden waarom je groententuintje genoeg zonlicht moet hebben, is omdat de groenten die je plant hun voeding uit het zonlicht halen. Met te weinig zonlicht zullen ze niet of slecht groeien, waardoor je oogst geen succes zal zijn.

De grootte van je tuin hangt af van wat je ermee wilt doen. Is de groententuin bedoeld voor de kinderen? Bijvoorbeeld om hen te tonen hoe planten groeien. Of ga je de groenten gebruiken? Wat je ook kiest, op een vierkante meter kweek je al 12 soorten groenten. Denk hierbij aan waterkers, radijsjes, brocolli, snijbonen, pluksla en lente-uitjes. Dit zijn groenten die weinig plaats vragen. Beschik je over meer plaats dan voeg je er tomaten, aardaoppelen, wortelen, komkommer en courgette aan toe.

Wat ga je kweken?

Voordat je zaden of jonge plantjes koopt, bedenk eerst wat je precies wilt gaan kweken. Belangrijk bij het nemen van een beslissing over de soorten groenten, is dat je de groenten ook daadwerkelijk eet (tenzij je een grote familie hebt of goede buren).

Eens je hebt besloten wat je gaat planten in het groententuintje, kan je zaden kopen. De beste periode om je tuintje te starten zijn de maanden april en mei. Houd wel rekening met grillig weer tijdens deze maanden. Daarom is het een goed idee om een overkapping te voorzien, want jonge plantjes houden niet van veel water. Met bescherming heb je enigzins controle over de watertoevoer.

© Pexels.com

Besluit

Het aanleggen van een groententuintje is heel eenvoudig. Naargelang de plaats die je hebt, het aantal uren zon en de groenten die je zelf wilt kweken, start je met gemak je eerste tuin. Of dit nu in een kweekbak, meerdere kweekbakken of gewoon in de grond van je tuin is.