Hoe maak je een achterwaartse salto

Met deze stappen maak jij binnen no-time een achterwaartse salto 

Een achterwaartse salto is een acrobatische beweging die vaak hoge ogen gooit. Kan jij de achterwaartse salto? Dan zal je tijdens de gymles veel verbazende blikken krijgen. Deze beweging is namelijk niet heel eenvoudig en vereist dat je je lichaam in de lucht gooit en een volledige draai maakt voordat je weer landt. De beweging zelf ziet er indrukwekkend en uitdagend uit, maar gelukkig is deze achterwaartse salto goed te leren. In dit artikel zullen we de stappen bespreken die nodig zijn om een achterwaartse salto te maken.

Zorg voor kracht en stabiliteit 

Om een achterwaartse salto te kunnen maken, moet je in staat zijn om je lichaam sterk, flexibel en gecontroleerd te laten bewegen. Het uitvoeren van een salto kost kracht, dus het is belangrijk dat je regelmatig werkt aan krachtopbouw en flexibiliteit. Bij krachttraining is het belangrijk om je te richten op de oefeningen die je spieren in je benen, buik en rug versterken. Denk bijvoorbeeld aan squats, lunges, back extensions en de klassieke plank. Focus je niet alleen op spieropbouw maar ook op het functioneel gebruik van je spieren. Dit kan je doen door regelmatig te stretchen en je lichaam soepel te houden. 

Leer de juiste techniek voor een achterwaartse salto

Voordat je een achterwaartse salto kan uitvoeren is het belangrijk dat je de juiste techniek oefent. Je moet de techniek leren kennen en begrijpen voordat je deze in praktijk kan brengen. Oefen de volgende stappen:

Oefen je sprongkracht door je voeten op schouderbreedte uit elkaar te zetten en met je armen omhoog in de lucht te springen

Gooi je armen en benen tegelijkertijd naar achteren terwijl je jezelf omhoog duwt 
Trek, terwijl je in de lucht zit, je benen naar je borst en beweeg je hoofd naar achteren om een hele cirkel te maken met je lichaam
Strek je benen uit voor de landing

Het is belangrijk om eerst rustig te oefenen. Begin bijvoorbeeld met het oefenen van een handspring. Bij de handspring maak je een vergelijkbare beweging, maar je maakt niet direct een salto. Deze oefening geeft je vertrouwen en zal een goede voorbereiding zijn op een achterwaartse salto. 

© Pexels.com

Zorg voor veiligheid

Het uitvoeren van een achterwaartse salto is een lastige beweging die veel oefening vergt. Om vertrouwen te krijgen is het belangrijk dat je oefent op een veilige plek. Het beste kan je beginnen met oefenen op een trampoline of in een turnhal. Ook het gebruik van een spotter is aan te raden. Een spotter is iemand die je kan helpen bij het bewegen en die je kan vangen op het moment dat het mis dreigt te gaan. Een veilige omgeving is het begin voor het opbouwen van vertrouwen. Wanneer je de techniek onder de knie hebt kan je de beweging gaan uitbreiden in andere omgevingen.